Изкуственият интелект в Европейската наука

27.03.2024

„Изкуственият интелект има потенциала да революционизира научните открития, да ускори напредъка на научните изследвания, да стимулира иновациите и да подобри продуктивността на изследователите. ЕС трябва да се възползва от възможностите, които това носи, и то своевременно. Но също така трябва да отговори на предизвикателствата и рисковете, свързани с тази бързо развиваща се технология“. Това се казва в научното становище, изготвено от Групата на главните научни съветници към Европейската комисия. Становището е изготвено по искане на ЕК. В него се посочва, че ЕС трябва да даде приоритет на изследванията, базирани на изкуствен интелект, в области, в които са налични големи обеми от данни, които са трудни за тълкуване, като персонализирано здравеопазване, социално сближаване и зелени, и цифрови преходи. Важно е да се подкрепят нови изследвания на най-екологичните алгоритми и инфраструктура за създаване на изкуствен интелект, за да се помогне за управлението на въздействието на технологията върху околната среда, посочват още учените.

Задвижваните от изкуствен интелект научни изследвания изискват огромно количество данни. Тези данни трябва да бъдат с високо качество, събрани отговорно и добре подбрани, със справедлив достъп за европейски изследователи и новатори. ЕС трябва да продължи да работи с изследователската общност, за да гарантира, че стандартите за данни, насоките и най-добрите практики могат да се развиват с развитието на технологиите.

Наличието както на човешки талант, така и на изчислителна мощ определя кои части на света могат да се възползват максимално от изкуствения интелект и кои изостават. Понастоящем повечето инфраструктура от този тип принадлежи на малък брой компании, предимно в САЩ и Китай, и дори обществените изследователски лаборатории зависят от тях за изчислителна мощност. Това затруднява получаването на прозрачни, възпроизводими научни резултати, които са от съществено значение за стабилната наука в едно отворено общество.

Учените посочват още, че създаването на нов европейски институт за изкуствен интелект в науката ще осигури високопроизводителна изчислителна мощност, устойчива облачна инфраструктура и програми за обучение на учени. Наред с тези услуги, Европейският съвет за изкуствен интелект в науката трябва да осигури специално финансиране за изследователи във всички дисциплини, за да изследват и приемат изкуствен интелект в своята сфера. Важно е също така да се гарантира, че изкуственият интелект в научните изследвания е в съответствие с основните ценности на ЕС.

Дикон Груп участва в процеса на създаване и развитие на изкуствен интелект за свои клиенти. Проектът е насочен към опазване на околната среда.

Ние използваме функционални "бисквитки". Използвайки този сайт, Вие се съгласявате със използването им. Повече за "бисквитките" можете да разберете ТУК.